Je bent niet ingelogd

Log in om te kijken of deze cursus voor jouw school geactiveerd is.

Of KLIK HIER om de cursus te bestellen

Les 1 Basisinstellingen


De eerste les van deze cursus zetten we Solid Edge op Ordered. Je kunt Solid Edge op twee manieren gebruiken. Namelijk op de ordered manier, waarbij je iedere stap die je zet later nog kunt aanpassen en op de synchronous manier waarbij je eerdere stappen niet zo snel kunt veranderen.

Deze video duurt 1.01 min

Les 2 Solid Edge startscherm


Voordat je aan de slag kunt met Solid Edge moet je eerst weten hoe het startscherm opgebouwd is. Daarom zullen wij ons verdiepen in dit startscherm. En leren welke stappen je moet nemen om te gaan schetsen.

 Deze video duurt 1.03 min

Les 3 Instellingen van je werkblad

Voordat je begint met tekenen zorg je er eerst voor dat jouw werkblad de afmetingen heeft die je wilt hebben en dat het werkblad voorzien is van jouw persoonlijke gegevens. Natuurlijk moet je ook weten hoe je je werkblad op kunt slaan.

Deze video duurt 9.34 min

Les 4 Tekenraster

Het tekenen in een raster kan erg prettig werken. Daarom besteden we deze les aan het activeren van het raster en het aanpassen van dit tekenraster.

Deze video duurt 4.33 min

Les 5 Tekenen van basisvormen


In deze les leer je de eerste basisvormen tekenen. We beginnen met vierkanten, driehoeken, cirkels en zeshoeken.

Deze video duurt 6.40 min

Opdracht 1

Voorzie een A4 werkblad van jouw gegevens en teken daarop de volgende vormen.

  • Een rechthoek met een lengte van 50 mm en een breedte van 30 mm
  • Een cirkel met een diameter van 81 mm
  • Een vijfhoek met een buitendiameter van 60 mm
  • Een elips met een breedte van 20 mm en een lengte van 60 mm
  • Een achthoek met een sleutelmaat van 32 mm

Deel jouw resultaat met je cursusleider.

 

 

Les 6 Lijnen tekenen en aanpassen

Er zijn veel manieren om lijnen te tekenen in Solid Edge. Welke manieren er zijn en hoe je lijnen aan kunt passen behandelen we in deze les.

Deze video duurt 7.24 min

Les 7 Je eerste samengestelde vorm tekenen

De meeste tekeningen die je maakt bestaan uit meer dan een vorm. In deze les gaan we een cirkel en een rechthoek met elkaar verbinden.

Deze video duurt 1.25 min

Opdracht 2

Voorzie een A4 werkblad van jouw gegevens en teken daarop de volgende vorm.

Deel jouw resultaat met je cursusleider.

 

 

Les 8 Oneindig groot werkblad

Een werkblad met een vaste grootte is niet altijd wenselijk. Daarom deze korte les over het maken van een oneindig groot werkblad.

Deze video duurt 1.32 min

Les 9 Offset

De offset functie laat je een lijn of een vorm inpakken in andere lijnen. Deze functie is erg handig als je ramen, deuren en kozijnen gaat tekenen.

Deze video duurt 3.03 min

Les 10 Spiegelen, uitrekken, roteren en verplaatsen

Veel vormen die je tekent zal je op de een of andere manier nog aan willen passen. Daarom staan we deze les stil bij het verplaatsen, roteren, spiegelen en het schalen.

Deze video duurt 5.03 min

Les 11 tekenen met kleuren

Uitgebreidere tekeningen worden snel onduidelijk als je maar een kleur gebruikt. Daarom besteden we een korte les aan het tekenen met verschillende kleuren en lijnstijlen.

Deze video duurt 1.36 min

Opdracht 3

Voorzie een A4 werkblad van jouw gegevens en teken daarop het volgende aanzicht van het huis.

Deel jouw resultaat met je cursusleider.

 

 

Les 12 Teksten en afbeeldingen in Solid Edge

Teksten gebruik je veel in Solid Edge. Zeker wanneer je met de 3D printer aan de slag gaat. De tekst functie gebruik je minder vaak als je met de lasersnijder aan de slag gaat, aangezien Lasercut 5.3 de teksten van Solid Edge niet accepteert. De mogelijkheid om afbeeldingen in te voegen helpt je om logo's en vormen over te trekken.

Deze video duurt 3.08 min

Opdracht 4

Gebruik de volgende afbeelding, (die je kunt downloaden via onderstaande link) om de vorm van de sleutelhanger over te trekken. Geef de afbeelding eerst de juiste afmetingen en begin dan pas met overtrekken.

Deel jouw resultaat met je cursusleider.

  

 

Les 13 De knoppen onder "file" in Lasercut 5.3

Lasercut 5.3 is waarschijnlijk een onbekend programma voor je. Daarom behandelen we de knoppen en functies in een aantal lessen. In deze les behandelen we de opties onder " FILE". Denk er aan dat je een dongle nodig hebt om lasercut 5.3 te gebruiken.

Deze video duurt 3.14 min

Les 14 De knoppen onder "edit" in Lasercut 5.3

Lasercut 5.3 is waarschijnlijk een onbekend programma voor je. Daarom behandelen we de knoppen en functies in een aantal lessen. In deze les behandelen we de opties onder " EDIT". Denk er aan dat je een dongle nodig hebt om lasercut 5.3 te gebruiken.

Deze video duurt 3.39 min

Les 15 Je eerste vorm naar Lasercut 5.3 exporteren

In deze les gaan we de overstap maken van Solid Edge naar Lasercut 5.3. Dit programma heb je nodig om de lasercutter aan te sturen.

Deze video duurt 1.58 min

Les 16 Je te snijden vorm instellen in Lasercut 5.3

Je getekende vorm moet verwerkt worden in Lasercut 5.3 zodat de lasercutter weet wat hij met je tekening moet doen. In deze les behandelen we de basis van de logische volgorde, het opzoeken van de juiste instellingen en het instellen van de lasercutter.

Deze video duurt 5.12 min

Les 17 De kop van de Lasercutter op het nulpunt brengen

Wanneer je de Lasersnijder aan zet staat de kop vaak niet op het nulpunt. De kop staat ergens halverwege het werkblad. In deze les leer je hoe je met een druk op de knop de kop op het nulpunt zet.

Deze video duurt 2.05 min

Les 18 De Tafel van de lasercutter aanpassen aan je materiaal

Je moet niet alleen softwarematig aanpassingen doen bij het snijden en graveren van verschillende materialen. Het is erg belangrijk dat je het brandpunt van de laser gelijk zet met je te snijden oppervlak. In deze les laten we zien hoe je de tafel van de lasercutter aan kunt passen aan je materiaaldikte.

Deze video duurt 2.23 min

Les 19 De lens van de lasercutter afstellen

Soms lukt het niet om het brandpunt van de laserstraal te vinden door enkel de tafel te bewegen. Daarom deze les over het finetunen van de lasercutter.

Deze video duurt 2.23 min

Les 20 Je opdracht starten

Voordat de lasercutter je opdracht echt uit kan voeren moeten we een paar dingen controleren. Zo gaan we controleren of het oppervlal van je materiaal echt wel op het brandpunt afgesteld staat en controleren we of je opdracht wel op je materiaal past. Als alle controles uitgevoerd zijn kunnen we de opdracht starten.

Deze video duurt 3.55 min

Opdracht 5

Neem de sleutelhanger die je bij opgave 4 hebt gemaakt en print deze uit vanuit Solid Edge (gewoon op papier). Snij de sleutelhanger uit met de lasercutter uit 4 mm populieren hout. Tijdens het snijden teken je de route die de lasercutter neemt op je print.

Deel jouw resultaat met je cursusleider.

Les 21 De knoppen onder "DRAW" in Lasercut 5.3

Lasercut 5.3 is waarschijnlijk een onbekend programma voor je. Daarom behandelen we de knoppen en functies in een aantal lessen. In deze les behandelen we de opties onder " Draw". Onder dit menu-item vind je belangrijke functies zoals schalen, uitlijnen en tekenfuncties. Denk er aan dat je een dongle nodig hebt om lasercut 5.3 te gebruiken.

Deze video duurt 11.15 min

Les 22 De knoppen onder "TOOLS" in Lasercut 5.3

In deze les behandelen we de opties onder "tools". Onder dit menu vind je veel handige controlefuncties om je lasersnede zo optimaal mogelijk te maken. Zo voorkom je dubbele sneden en sneden die elkaar doorkruisen. Denk er aan dat je een dongle nodig hebt om lasercut 5.3 te gebruiken.

Deze video duurt 6.58 min

Opdracht 6

Download het volgende werkblad via het Solid Edge icoon. Print het werkblad uit en bepaal met behulp van Lasercut 5.3 waar de fouten in de tekening zitten, geef ook aan welke fouten je gevonden hebt. Geef de fouten aan op je print en deel je resultaten met je cursusleider.

Deel jouw resultaat met je cursusleider.

 

 

Les 23 De knoppen onder "LASER" in Lasercut 5.3

Lasercut 5.3 is waarschijnlijk een onbekend programma voor je. Daarom behandelen we de knoppen en functies in een aantal lessen. In deze les behandelen we de opties onder "laser". Denk er aan dat je een dongle nodig hebt om lasercut 5.3 te gebruiken.

Deze video duurt 3.20 min

Les 24 De knoppen onder "VIEW" in Lasercut 5.3

Lasercut 5.3 is waarschijnlijk een onbekend programma voor je. Daarom behandelen we de knoppen en functies in een aantal lessen. In deze les behandelen we de opties onder "view". Denk er aan dat je een dongle nodig hebt om lasercut 5.3 te gebruiken.

Deze video duurt 0.55 min

Les 25 werkbalken in Lasercut 5.3

Lasercut 5.3 is waarschijnlijk een onbekend programma voor je. Daarom behandelen we de knoppen en functies in een aantal lessen. In deze les behandelen we de werkbalken die je rondom het werkblad ziet. Denk er aan dat je een dongle nodig hebt om lasercut 5.3 te gebruiken.

Deze video duurt 11.21 min

Les 26 Je opdracht optimaliseren

In opdracht 5 ben je tegen gekomen dat de lasercutter niet bepaald de meest logische route neemt. Daarom leer je in deze les om de lasercutter een logischere route te laten kiezen.

Deze video duurt 3.24 min

Opdracht 7

Neem de sleutelhanger die je bij opgave 4 hebt gemaakt en print deze uit vanuit Solid Edge (gewoon op papier). Optimaliseer je opdracht in Lasercut 5.3.
Snij de sleutelhanger uit met de lasercutter uit 4 mm populieren hout. Tijdens het snijden teken je de route die de lasercutter neemt op je print. Vergelijk je tekening met die van opdracht 5.

Deel jouw resultaat met je cursusleider.

Les 27 Solid Edge vormen en tekst graveren

Wanneer je een tekening maakt in Solid Edge wordt deze door Lasercut 5.3 gezien als allemaal losse lijnen. Tekst kun je helemaal niet exporteren. Daarom kijken we in deze les uitgebreider naar het graveren van Solid Edge tekeningen en tekst.

Deze video duurt 6.03 min

Les 28 Maten en realties aangeven in Solid Edge

Wanneer je aan het tekenen bent is het soms nodig om op te meten hoe groot lijnen zijn. In deze les behandelen we het meten in Solid Edge en het creeren van relaties tussen lijnen.

Je kunt de volgende bestanden gebruiken bij deze les zodat je kunt oefenen met het aangeven van maten en relaties.

 

Deze video duurt 7.34 min

Opdracht 8

Download het volgende werkblad en geef de maten van de getekende vormen en lijnen.

Deel jouw resultaat met je cursusleider.

 

 

Opdracht 9

Download het volgende werkblad en teken de onderdelen die je nodig hebt voor het dak. 

 

Deel jouw resultaat met je cursusleider.

 

 

 

Les 29 Slim werken met volgorde en materiaal

Wanneer je een snijopdracht maakt is het erg belangrijk dat je goed nadenkt over de volgorde van de lagen. Wanneer je niet kritisch bent mislukt een opdracht gegarandeerd. Ook is het belangrijk dat de lasercutter zo weinig mogelijk bewegingen maakt en je zo weinig mogelijk materiaal gebruikt. In deze les leer je hoe!

Deze video duurt 3.23 min

Les 30 Meerdere exemplaren

Veel voorwerpen die je gaat maken met de lasercutter worden meereder malen gemaakt. Aan de hand van deze korte les leer je hoe je snel meerdere exemplaren van een ontwerp kunt maken in een opdracht.

Deze video duurt 1.26 min

Les 31 Afzuiging reguleren

Niemand zit te wachten op de nare geur van verbrand hout of gesmolten plexiglas. Veel van deze dampen zijn ook nog eens slecht voor je gezondheid. Daarom een les met nuttige tips en adviezen over de afzuiging.

Deze video duurt 1.17 min

Les 32 Plexiglas graveren en snijden

Het snijden en graveren van plexiglas vraagt om wat aandacht. Plexiglas geeft giftige dampen af tijdens het snijden en het trekt snel krom. Daarbij speelt de beschermende laag van een nieuwe plaat een erg belangrijke rol bij het verkrijgen van een mooi resultaat.

Deze video duurt 2.33 min

Les 33 Dunne materialen snijden

De lasersnijder is een ideaal middel om karton te snijden. In deze les worden een paar handige tips en adviezen besproken, niet alleen voor karton maar ook voor andere dunne materialen.

Deze video duurt 2.18 min

Opdracht 10

Open je werkblad van opdracht 9. Verplaats je onderdelen zodat je zo weinig mogelijk materiaal gebruikt (denk aan dubbele lijnen!). Programmeer je opdracht in Lasercut 5.3 zodat je je huis uit kunt snijden uit karton.

  • De gestippelde lijnen moeten als vouwlijn gegraveerd worden.
  • Het kader rondom het raam moet gegraveerd worden.
  • Op het dak staat je naam gegraveerd.
  • De ramen moeten uitgesneden worden.

Snij je opdracht uit karton en zet je model in elkaar.

 

Deel jouw resultaat met je cursusleider.

 

 

 

Opdracht 11

Neem een van je eerder ontworpen sleutelhangers en voorzie deze van je naam. Nu komt de uitdaging. Je gaat de sleutelhanger uitsnijden maar het gehele oppervlak met uitzondering van je naam moet gegraveerd worden.

Laat je resultaat aan je cursusleider zien