De 'ik weet het niet' lijst

Als je een project start of je loopt vast dan kan het helpen om een 'ik weet het niet' lijst te maken. Bekijk na het lezen van de tekst de video.

De 'ik weet het niet' lijst werkt als volgt. Je neemt een vel papier en je noteert bovenaan het vel:

Ik kan deze opdracht niet uitvoeren omdat......

Deze zin ga je zo vaak mogelijk proberen aan te vullen met redenen waarom je de opdracht niet uit kunt voeren. Als je dit voor jezelf gedaan hebt gaat het verder met het gehele team.

Je gaat met je team samen zitten en om beurten lees je de bovenstaande zin voor en vul je de zin aan. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden:

  • Ik kan deze opdracht niet uitvoeren omdat...... ik de opdracht nog niet goed gelezen heb
  • Ik kan deze opdracht niet uitvoeren omdat...... ik niet weet wat een lasersnijder is
  • Ik kan deze opdracht niet uitvoeren omdat...... ik niet weet wat de opdrachtgever voor een eisen heeft

Door deze lijst te maken krijg je een overzicht van alles wat je beperkt. heel veel van de zinnen kun je wegwerken met simpele handelingen:

  • Ik kan deze opdracht niet uitvoeren omdat...... ik de opdracht nog niet goed gelezen heb ....... lees de opdracht
  • Ik kan deze opdracht niet uitvoeren omdat...... ik niet weet wat een lasersnijder is ......... zoek op wat een lasersnijder is
  • Ik kan deze opdracht niet uitvoeren omdat...... ik niet weet wat de opdrachtgever voor een eisen heeft ........ praat met de opdrachtgever maar lees eerst de opdracht nauwkeurig door.

Door de zinnen stuk voor stuk weg te werken zul je merken dat je doel binnen de opdracht een stuk duidelijke wordt en dat het gemakkelijker is om je te verdiepen in de opdracht. 

bron: College of Engineering

 

Dit werk van Science-web.nl is niet rechtenvrij en valt onder auteursrecht. Kopiëren en/of verspreiden van deze informatie, in welke vorm dan ook, is daarom niet toegestaan, tenzij met nadrukkelijke schriftelijke toestemming. 
Een link naar dit artikel wordt door ons wel zeer gewaardeerd.